Logo Miejskiego Przedszkola nr 2 im. Wandy Chotomskiej w Zgierzu
Powróć do: Strefa rodzica

Jadłospis

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Dzień

Godz. 8.30

Godz. 11.30

Godz. 13.50

 

 

I danie

II danie

 

Poniedziałek 29.09.2024

Granola z mlekiem 200 g (pełnoziarniste płatki owsiane, suszone owoce) chleb babuni 30 g (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas nat., woda) masło 10 g  (śmietanka pas. z mleka) polędwica drobiowa 20 g (mięso drobiowe 96% , przyprawy) pomidor 5 g, rzodkiewka 5 g, herbata/woda niegazowana 150 ml

Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym 250 g (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, por, dynia, przyprawy, skrzydło z kur., skrzydło z indyka)

 

 

 

Makaron 40 g (mąka makaronowa, jajko, woda) indyk w sosie szpinakowym  80 g (filet z indyka, przyprawy, szpinak 40 g) sok owocowy 150 g, jabłko 80 g

Kisiel truskawkowy 100 g (cukier, skrobia ziemniaczana, sok truskawkowy, wit C, chrupki kukurydziane 50 g, herbata owocowa /woda niegazowana 150 ml  (cukier trzcinowy 0,01 g, kwas cyt., sok malinowy, witamina C)

Wtorek

30.09.2024

Płatki miodowe z mlekiem 200 g,            (mąka kukurydziana miód naturalny, mleko 2 %) rogal 60 g (mąka pszenna, drożdże, woda) masło 10 g  (śmietanka pas. z mleka)  serek waniliowy 15 g, (mleko, śmietanka, cukier, aromat, kultury bakterii mlekowych) herbata owocowa/woda niegazowana 150 ml (cukier trzcinowy 0,01 g, kwas cyt., sok malinowy, witamina C)

Zupa pieczarkowa zabielana z makaronem 250 g (marchew, pieczarki, pietruszka, por, seler, skrzydło z indyka i kurczaka, ziemniaki, jogurt naturalny, śmietana 18%, mąka pszenna, jajko)

Ziemniaki 200 g, polędwica wieprzowa w sosie własnym 80g, warzywa gotowane 60 g, kompot wieloowocowy 150 g (truskawka, wiśnia, porzeczka, jabłko), śliwka 80 

Chleb kanapkowy 40 g (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas naturalny) angielka 20 g (mąka pszenna, drożdże, woda) masło 10 g (śmietanka past. z mleka) szynka krucha 20 g (mięso wieprzowe 98%, przyprawy, żelatyna) papryka 5 g, ogórek zielony 5 g, herbata/woda niegazowana 150 ml

Środa

01.10.2024

Chleb babuni 60 g (mąka pszenna, mąka żytnia zakwas nat., sól) masło 10 g (śmietanka past. z mleka) polędwica sopocka 15 g (mięso wieprzowe przyprawy) jajko 10 g, kabanos 10 g, ser żółty, pomidor 5 g, ogórek zielony 5 g, herbata owocowa/woda niegazowana 150 ml)

Zupa koperkowa z ziemniakami 250 g          (marchew, pietruszka, por, seler, koper, skrzydło z indyka i kurczaka, przyprawy)

Ryż 40 g ,filet z indyka w sosie pomidorowym  60 g (filet z indyka, przyprawy, olej rzepakowy) surówka z  warzyw mieszanych 60 g, kompot 150 g, gruszka 80 g

Kasza manna na mleku 150 g (mleko 2%) Chałka 60 g (mąka pszenna, mąka żytnia zakwas nat ,sól) masło 10 g (śmietanka past. z mleka) herbata z cytryną/woda niegazowana  150 ml (cukier trzcinowy 0,01g

Czwartek

02.10.2024

Chleb razowy 30 g (mąka razowa, mąka żytnia, zakwas nat. drożdże, sól) angielka 30 g (mąka pszenna, drożdże, woda) masło 10 g (śmietanka z mleka) pasztet borowikowy 15 g, ogórek kiszony 10 g, herbata z cytryną 150 ml /woda niegazowana

Zupa szczawiowa zabielana z ziemniakami 250 g (seler, kalafior, por, pietruszka, szczaw, ziemniaki przyprawy, skrzydło z indyka i kurczaka, jogurt naturalny, śmietana 18%, mąka pszenna)

Ziemniaki 200 g, kotlet mielony wieprzowy  80 g (mięso wieprzowe, przyprawy, olej rzepakowy, jajko, bułka tarta) buraczek czerwony 60 g,  sok owocowy 150 ml, banan 80 g

Budyń śmietankowy 150 g (mleko 2%, jajka, skrobia ziemniaczana), angielka  50 g (mąka pszenna , drożdże, woda)  masło 10 g  (śmietanka past. z mleka) herbata   owocowa /woda niegazowana 150 ml  

Piątek

03.10.2024

Płatki owsiane na mleku  200 g (mleko 2%), bułka grahamka 60 g (mąka pszenna graham, woda, drożdże, sól) masło 10 g (śmietanka pas. z mleka) kiełbasa dębowa 20 g (mięso wieprzowe 96%, przyprawy) pomidor 10 g, rzodkiewka 5 g herbata z cytryną /woda niegazowana 150 ml

Zupa marchewkowa z zacierkami 250 g (marchew, pietruszka, por, seler, skrzydło kurczaka i indyka,  jajko, mąka pszenna)

Ziemniaki 200 g, ryba gotowana z warzywami 80 g (miruna, marchew, pietruszka, por, seler)  kompot wieloowocowy 150 ml (jabłko, wiśnia, agrest) jabłko 80 g

Chleb kanapkowy  40 g (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas naturalny) angielka 20 g, (mąka pszenna, drożdże, woda) masło 10 g (śmietanka past. z mleka) pasta jajeczna 20 g (jajko) szczypiorek 5 g, papryka 5 g, herbata/woda niegazowana 150 ml